Maaeluministeerium
PRESSITEADE
30.05.2019
Avatud toidutööstused ootavad külalisi 1. juunini
Avatud toidutööstuste nädal on täies hoos ning seni on tööstuseid juba külastanud või külastustele registreerunud pea 1000 inimest. Tööstuseid on võimalik külastada veel 1. juunini.
Ekskursioonidele registreerumine on veel avatud ning vabu kohti on ka laupäevastele külastustele. Harju- ja Viljandimaal võivad rõõmustada piimatoodete sõbrad, sest nii Esko talus kui ka Pajumäe talus on 1. juuni ekskursioonidele veel vabu kohti. Pärnumaal näitab Jaanihanso, kuidas Eesti õunu, pirne ja mustsõstraid traditsiooniliste vahuveinitootmise meetodite järgi väärindada.
Samuti asub Pärnumaal silmapaistvalt omanäoline Tamme talu ürdiaed (Tamme aiandustalu), kus kasvatatakse maitse-, lõhna- ja ravimtaimi, tšillipipart ning marju ja valmistatakse neist mitmeid erinevaid tooteid. Tartumaal tasub tõtata Eesti Leivatööstusesse, kus toimub leibade ja saiade ning tortide ja kookide degustatsioon. Jõgevamaal aga ootab veel homme külalisi Scanola rapsiseemne töötlemistehas Painkülas, mis toodab kodumaistest rapsiseemnetest kuumpressimismeetodil proteiinirikast rapsikooki, söödaõli ja rafineeritud rapsiõli Olivia.
Kokku võõrustavad külalisi 28 toidutööstust Eesti nii suurematest kui ka väiksematest kohtadest. Huvilistele avavad oma uksed Tartu Mill, Santa Maria, Lõuna Pagarid, Jaanihanso, Leibur, Rakvere Lihatööstus, Hiiumaa Köök ja Pagar, Luke Farmimeierei, Liviko, Saku Õlletehas, Esko Talu, Balbiino, Tamme Aiandustalu, Eesti Leivatööstus, Olivia (Scanola), Saaremaa Piimatööstus, Põltsamaa Felix, Chocolala, Moe Peenviinavabrik, A Le Coq, Pajumäe Talu, Tallegg, Kalev, Mamma (Saarioinen), Salvest, Uvic, Tere, Saue Production. Toidutööstuste külastustele tuleb ette registreeruda veebilehel www.eestitoit.ee.
Avatud toidutööstuste nädalat veavad Maaeluministeerium, Eesti Toiduainetööstuse Liit ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.