Tükike eksootikat Lõuna-Eestis
Selleks, et jõuda kohta, kus aeg peatub ja hing on rahul, pole üldse vaja teise maailma otsa minna. Isegi lennukipiletit pole mõtet osta, sest vaid mõne tunnise sõidu kaugusel Tallinnast asub imeilus koht, kus serveeritakse maailmas auhinnatud veine, seal on toit, mis suudab pakkuda erimaade maitseelamusi ning vaade nõlvadele, mis meenutab pigem Itaaliat kui Eestit. Lisaks kasvavad seal viinamarjad, oliivipuud ja isegi 75-aastane aaloe. See on Murimäe Veinikelder.
Kõik algas natuke vähem kui kümme aastat tagasi kui perre võetud kuldne retriiver Muri sai trahvi vales kohas ujumise eest. „Ta käis avalikus rannas ujumas ning sai viis euri trahvi,“ ütleb Murimäe Veinitalu perenaine Janika Ilves ning lisab, et just sealt sai alguse mõte, et perre võetud koeral võiks olla võimalus trahvi saamata ujumas käia ning mis seal salata, endalgi oleks hea ennast nädalalõppudel laadimas käia. Nii alustaski sel hetkel veel Tartus elav ja aiandusäriga tegelev pere maakodu otsinguid. „Eks sellised ajutised asjad kipuvadki olema just need kõige püsivamad. Muri sai järve ja meie saime abikaasaga töökohad,“ ütleb ta.
Viltune maa ja võsa
2012. aastal leitigi Otepää vallas, Truuta külas võssa kasvanud maakoht. „Pidasime auto maakivi müüride juures kinni ja uurisime heina niitvalt tulevaselt naabrinaiselt lähemalt. Tuli välja, et kuus hektarit on müügis, millesse mahtus ka piir järvega ja imetlusväärsed nõlvad. Otsisime maaomaniku ülesse ja varsti tegime tehingu.“ Janika ütleb, et esialgu nad nõlvades midagi imetlusväärset siiski ei näinud. „Naersime, et isegi kartulit pole kuhugi maha panna, sest igal pool on maa viltu.“ Kutsikaeas Muri tegi aga koerustükke. Kui pererahvas istutas maja ette ühe viinapuu, siis näris Muri selle tükkideks. Järgmisel aastal hakkasid näritud viinapuu pistikud siin-seal aga kasvama. „Siis oli meil ka selge, mida selle järsu nõlvaga teha tuleb,“ meenutab Janika.
Tänaseks on viinapuid nii nõlvadel kui kahes suures kasvuhoones. Kasvuhooned on Janika sõnul kindla peale minek, sest kindlustavad igal aastal kindla saagi, kuskil 800 kilogrammi. Murimäe Veinitalu viinamarjad maitsevad kõigile ning neid tuleb kaitsta nii lindude, herilaste, karude kui rebaste eest. Need viimased on kõige kavalamad ning võivad marjad tühjaks lutsutada ka võrgu alt. Kuigi ostetud said veinisordid, siis üks sort osutus hoopis söögimarjaks. „Ostsime veinisordi pähe, kuid tuli välja, et on hoopis midagi muud,“ ütleb Janika. See sort pakub mõistagi talu külastajatele väga palju huvi ning perenaine võtab tihti külaliste saabumisel ühe kobara küljest ning annab Murimäe viinamarju lahkelt maitsta. Janika käib külalistega läbi nii kasvuhooned, imelise nõlva kui ka kogu veinitootmise protsessi. Selleks, et kõike oma silmaga näha, on vaja vaid kodulehel registreerida. Murimäe Veinitalus ollakse innovaatilised ja nii võib kodulehelt leida näiteks kontaktivaba- kui ka veebipõhise veinidegustatsiooni. Aga see pole kaugeltki kõik. Murimäel korraldatakse ka kontserte, seal on võimalus kogeda glampingut aga ööbida ka spetsiaalses külaliskorteris, samuti on suveperioodil avatud suvekohvik. Regulaarselt korraldatakse ka erimaade teemalisi õhtusööke. Hiljuti toimusid näiteks Mehhiko, Provence ja Gruusia maitseküllased õhtud. Perenaine ise selles kõiges mingit erilist innovatsiooni ei näe. „Need teenused on kõik omavahel seotud ja meie enda jaoks väga loogilised. Tahame teha nii, et endal oleks huvitav, siis on külastajatel ka.“ Lisaks avaldab ta, et plaanivad hakata lähitulevikus tegema ühe viinamarja põhiseid õhtusööke. „Tahame näidata kui erinev võib olla ühest ja samast viinamarjast tehtud vein.“ Külalistele meeldib Murimäel väga. Imeline terassivaade nõlvadele, suurepärane sisedisain koos ehtsate oliivipuude ja 75-aastase aloepuuga tekitavad tahes tahtmata tunde, et oled puhkusereisil.
Viinamarjad- mitte ainult veini valmistamiseks
Janika on ka ise suur kokandushuviline ning seepärast on ta proovinud ka viinamarja lehti maitseelamustena kasutada. Ja seda päris edukalt! Näiteks on Murimäe menüüs viinamarjalehtede pesto. See ei ole salaretsept. Janika on lahkelt nõus jagama selle koostisaineid. „Juust, õli, pähklid ja viinamarjalehed. Pähklitena kasutame peamiselt india pähkleid ja vahekorrad segan kokku oma äranägemise järgi,“ ütleb ta. Janika sõnul saab viinamarjalehtedest ka suurepärast taimeteed teha. „Uskumatu on see, et erinevatest sortidest tuleb erineva maitsega tee. Maitselt on see peamiselt puuviljane, meenutades vaarikat ja õuna,“ ütleb ta.
Murimäe Veinitalu toodangut jaemüügist ei leia. Põhjus selleks on väga lihtne! „Meil on kogused nii väiksed ja need ostetakse meil kohapealt suuresti ära. Suured jaeketid pakuvad väiketootjatele tihti ka karme tingimusi. Me usume, et kogu tegemine peab fun olema. Ei saa olla nii, et teeme hambad ristis tööd selleks, et suurketi tellimust täita.“ Murimäe veinid on aga klass omaette. Näiteks kannab kaks neist märgist „Aasta vein 2021“. See saadi Eestis korraldatud veinivõistlusel, kus omavahel võtsid mõõtu veinid Itaaliast Austraaliani ning sommeljeed hindasid veine pimedegustatsioonil. „Meie kaks veini said seal auhinnatud.“ Samuti said Murimäe veinid sellel aastal Eesti-Läti-Leedu maavõistlusel „Baltic Cup“ kaks esikohta ja ühe kolmanda. Tundub, et funiga saavutab nii mõndagi.